סעודה עסקית: הדרך הסינית לפיתוח (וטיפוח) קשרים – לשכת המסחר הישראלית בבייג'ינג

סעודה עסקית

מי שמעוניין למסד, לחדש, או להמשיך קשרים עסקיים בסין, עליו להיות מוכן להתערוּת חברתית – הסינים מתעקשים להכיר את השותפים והספקים הפוטנציאליים באופן אישי לפני עשיית העסקים, ויחסים כאלו נהוג לפתח בסין באמצעות "סעודות עסקיות" מפוארות. זהו צעד חשוב ביותר בפיתוח היחסים העסקיים: הזמן, הכסף והאנרגיה המושקעים בכך אמורים לבנות קשרים לטווח ארוך.

אחד הדברים החשובים עבור הסינים הוא האוכל. בהקשר העסקי, הסעודה איננה עניין של אכילה: עבור הסינים, אירוח סעודה עסקית היא הדרך הטובה ביותר למסד יחסים אישיים ובלתי-פורמליים עם מי שיעשו אתו עסקים ולהפגין את הסברת הפנים שלהם כלפי האורחים.

איפה ומתי?

הסעודות העסקיות בסין מתחילות מוקדם מאוד, לרוב בשעה 18:30 ונמשכות כשעתיים. לרוב הן נערכות במסעדות שמתאימות לאירועים מסוג זה, לרוב סביב שולחן עגול גדול בתוך חדר פרטי.

סידור הישיבה

המתן למארח שיושיב אותך. לפי מנהג הסינים, המושב במרכז השולחן שפונה לדלת שמור לאורח הכבוד שיישב מימין למארח; האורח השני בחשיבותו בדרג יישב מצד שמאל של המארח. אם אין אורח כבוד, המשתתף החשוב ביותר יישב בכיסא המרכזי. אם למארח ישנן ספקות כלשהן באשר לדירוג הנכון של אורחיו, הוא יושיב אותם לפי סדר הגילאים שלהם. זכור: אל תשב! המתן שיושיבו אותך!

אכילה ושתייה

אם אינך המארח של הסעודה, אל תתחיל לאכול עד שהמארח מסמן שניתן להתחיל, לרוב ע"י כך שישים אוכל בצלחת של האורח לידו.

המארח הוא הראשון שמרים כוסית והאורחים משיבים בהמשך בהרמת כוסית משלהם. הרמת כוסית לידידות בין עמיתים עסקיים היא מחווה שמסייעת לחיזוק הקשרים העסקיים. פירוש המילה "GanBei" הוא "כוס יבשה"- ובהתאם אתה מצופה לרוקן את הכוסית. נהוג להרים כוסית עם כוסיות קטנות מלאות בשיכר הסיני באיג'יו, אך המארח עשוי להציע גם בירה או יין אדום.

הסעודה העסקית כוללת לרוב כ-15 מנות. חלקן מנות יקרות מאוד, כמו סנפיר כריש או חלזונות, ומסמלות את הכבוד שרוכש המארח לאורחיו. על כן, אל תאכל כמויות גדולות מהמנות הראשונות, השתדל לאכול מהן במשורה. במהלך הארוחה אתה מצופה לציין בפני המארח עד כמה שהאוכל איכותי וטעים.

האורז מוגש בד"כ לקראת סוף הארוחה. במידה ואתה מעוניין באורז בשלב מוקדם יותר, עליך לבקש זאת מהמלצר.

אם תעדיף להימנע מלאכול מנות מסוימות, הסינים יבינו ויכבדו זאת, אך עדיף שתציין בפני המארח את העדפותיך בתחילת הארוחה מאשר שתסרב למנות המוצעות לך, מה שעלול להיחשב כחוסר נימוס. כאורח הכבוד, תקבל את הנתח המובחר ביותר מהמנה המוגשת לשולחן. כך, למשל, אם יוגש לשולחן דג, צפה לקבל את ראשו- בין אם אתה מעוניין בכך או לא…

משיחין בשעת הסעודה

בזמן הארוחה לא נהוג לקיים דיון עסקי רשמי, אך השיחה עשויה לתת לך הזדמנות לגשש אצל הצד השני באופן עקיף ובלתי מחייב. עם זאת, אם המארח יעצור את השיח העסקי וישנה נושא אל תזכיר עסקים או את המו"מ בכלל.

הימנע מלשאול אחרים באשר לחייהם הפרטיים – כמו למשל בנוגע לנשותיהם וילדיהם – אלא אם הם מנדבים מידע או שואלים אותך קודם.

מתי זה נגמר?

האות לסיומה של הארוחה מגיעה כשפירות מוגשים לשולחן. המתן עד שהמארח יכריז על סיום הסעודה – אין זה מנומס כשאורח מביא לסיומה. עזוב את המקום מעט אחרי שהארוחה הסתיימה, כיוון שאף אחד אחר לא יעזוב לפני אורח הכבוד.

מי משלם?

המארח משלם עבור הארוחה. עליך לפחות להציע למארח לשלם ואז לקבל את מחוות האירוח ולהודות לו מספר פעמים ובאופן משכנע. זה מקובל לנסות ולשלם עבור הארוחה ואם תעשה זאת בצורה כנה ובלתי אגרסיבית, תעניק למארח שלך "פנים" ((MianZi, אך אם תתעקש ותתווכח תגרום למארח "לאבד פנים". מדובר באיזון עדין שהסינים הביאו עד לדרגת אמנות. אחרי שהמארח ישלם עבור הארוחה, עליך להודות לו על נדיבותו ולהציע לשלם עבור הארוחה הבאה.

זכור:

סעודות עסקיות אינן עניין של אכילה אלא של פיתוח קשרים עסקיים. לכן, כשאתה מוזמן לסעודה עסקית, כדאי לך להיענות להזמנה.

בתיאבון!

נכתב ע"י מירב זמר-ליפנסקי, יועצת אסטרטגית בלשכת המסחר הישראלית בבייג'ינג ותורגם ע"י לשכת המסחר הישראלית בייג'ינג.

לכתבות ומאמרים נוספים של לשכת המסחר הישראלית בבייג'ינג

עשינו מהפכה - כאן יכולה להיות המודעה שלך
אם לא תפרסם - איך יבואו

צור קשר

יש לכם משהו להגיד לנו? כיתבו לנו ונשמח לשמוע.