המטבח הסיני -חלק א'

ארוחה במסעדה סינית
הרמת כוסית במהלך ארוחה במסעדה סינית

 

המטבח הסיני הוא מטבח עשיר ומגוון כל כך שקשה ולמעשה בלתי אפשרי להשוות אותו לשום מטבח לאומי אחר.

בניגוד למטבחים מפורסמים אחרים כמו המטבח הצרפתי, האיטלקי, היפני או הקוריאני, המטבח הסיני הוא מגוון קולינרי רחב של אזורים ואקלימים שונים יחד עם מוצרי גלם ושיטות בישול שונות.

עם כל זאת, כל אותם מחוזות קולינרים מגווונים מתכנסים תחת המטרייה הרחבה של התרבות והציוויליזציה הסינית ומנהגים ותפיסות דומות בקשר לאוכל הן חלק אינטגרלי מהתרבות וחיי היומיום של כל סיני.

מאפיינים עיקריים בתרבות האוכל הסיני:

בסין יש הפרדה בין הפאן (Fan), לבין הצאי (Cai). הפאן מורכב מדגנים ואורז והצאי הוא ירקות בשר וטופו.

ככל שהארוחה דלה יותר, מנות הפאן יהיו רבות יותר.

המטבח הסיני ממעט יחסית בשימוש בבשר. בניגוד לארצות המערב בהן היה שפע של בשר, בסין העתיקה הבשר היה נדיר ויקר ולכן אפילו במנות הבשריות הירקות והפירות מהווים את רוב המנה.

המלח נחשב יקר ונדיר (החצר הקיסרית החזיקה במונופול על המסחר בו), ולכן התיבול בסין נעשה לרוב ע"י סויה, פלפל, שום או ג'ינג'ר.

המטבח הסיני מתבסס על אוכל חם. הסינים הקדומים של שושלות שאנג האמינו (ובצדק), שבישול הבשר מונע זיהומים, ומאז ועד היום רוב המנות הסיניות (כולל ארוחת הבוקר), הן מנות חמות.

מכיוון שבתקופת שושלת שאנג (1000 לפנ"ס) מקורות החימום היו נדירים, הסינים יצרו שיטות וכלי בישול שחוסכים באנרגיה (כגון אידוי, טיגון בעזרת ווק וטיגון עמוק).

הארוחות בסין משמשות כמפגש משפחתי או חברתי שעשויים להימשך שעות רבות. במהלך הארוחה המסובים מדברים, שותים, מעשנים, משחקים ואפילו צופים בטלוויזיה במשותף.

לכל סועד ישנה קערה אישית אך המנות הן משותפות ומונחות במרכז השולחן, דבר שמסמל שותפות, אמון ואחווה.

המטבח הוא מרכז הבית והמשפחה בסין. המטבח בו בערה האש שימש גם כחדר אוכל ומקום מפגש של דיירי הבית.

הוכחה לחשיבותו העצומה היא העובדה שאל המטבח (Zao Jun) הוא האל הפופולרי ביותר בדת הסינית והוא אל שתפקידו להגן על הבית והמשפחה.

לפני ראש השנה הסיני נערכת ארוחה מיוחדת לכבודו ותמונות ופסלים של Zao Jun (ואשתו) תלויות כמעט בכל מטבח סיני.

המטבח בסין הוא גם מקום פרטי מאוד ולכן ברוב המקרים הסינים לא יזמינו אורחים לארוחה בביתם אלה יעדיפו לעשות זאת במסעדה.

החיצוניות של המנות המוגשות חשובה לא פחות מהטעם ולכן הסינים משקיעים זמן רב בקישוט המנות והפיכתן ליפות וצבעוניות.

אחת הסיבות לשימוש הרב בשמן במטבח הסיני הוא הרצון להפוך את המנות המוגשות למבריקות וזוהרות.

טריות – במטבח הסיני הטריות של המוצרים חשובה ביותר ולכן הסינים נוהגים לקנות מוצרים טריים לבישול כמעט מידי יום ולא מקפיאים אוכל או ממשתמשים בקופסאות שימורים.

צ'ופסטיק – מקלות האכילה נמצאים בשימוש בסין כבר למעלה מ 3000 שנה (סוף שושלת טאנג).

הסיבה המדוייקת לשימוש בהן אינה ידועה אך יש מספר השערות:

אסטטיות – נסיון לחקות את צורת האכילה של הציפורים.

הרפואה הסינית מאמינה באכילה בקצב איטי ולא "בבליסה". השימוש במקלות אכילה מאט את קצב האכילה.

אכילה עם הידיים היא דבר "ברברי" אך קונפציוס יצא נגד שימוש בסכין ומזלג (המזלג גם כן הומצא בסין), משום שהסכין והמזלג משמשים גם ככלי מלחמה.

מקלות האכילה נוחים מאוד לשימוש של קבוצת אנשים שאוכלים מקדרה משותפת שמבושלת על האש.

הצ'ופסטיקס יחד עם כלי בישול וצורות בישול מסין התקבלו במדינות אסייתיות נוספות כמו יפן, קוריאה, ויאטנם, תאילנד, בורמה ונפאל.

עוד תכונה מיוחדת של המטבח הסיני היא העובדה שהעוני ופיצוץ האוכלוסין גרמו לכך שבסין הקדומה לא היה מושג של "לא אכיל". כמעט כל חיה (עכבר, כלב) או אפילו חלק ממנה (רגלי תרנגולת או קיבת פרה), הפכו למנה ראויה ומקובלת בחלקים שונים של סין.

מסעדה סינית

Tagged דוד גלילPosted in סין - מאמרים
עשינו מהפכה - כאן יכולה להיות המודעה שלך
אם לא תפרסם - איך יבואו

    צור קשר

    יש לכם משהו להגיד לנו? כיתבו לנו ונשמח לשמוע.